BELAJAR MICROSOFT OFFICE

Nama : NORASHIKIN BINTI AMIRUDDIN
Umur : 19 tahun
Ahli : 2017

 

Latar belakang

Cik Norashikin binti Amiruddin merupakan lepasan STPM dan sedang menuggu keputusan untuk menyambung untuk meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sebelum menjadi Ahli pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih dan mengikuti mana-mana kursus ataupun program di Pusat Internet, belaiu amat sukar untuk melakukan kerja-kerja kursus atau pun kerja sekolah yang melibatkan penggunaan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Setelah kewujudan Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, beliau mengikuti bengkel dan latihan seperti kelas Basic Microsoft Office dan pengetahuan ICT beliau semakin baik dan beliau telah mula tahu menggunakan komputer, melayari internet dan mencari bahan-bahan pembelajaran di sekolah melalui internet.

USAHAWAN KECIL MAKANAN BASAH DAN KUIH MUIH

Nama : DARMAWATI KIFLE
Umur : 32 tahun
Ahli : 2012

 

Latar belakang

Puan Darmawati binti Kifle merupkan seorang suri rumah sepenuh masa yang bergelar usahawan makanan basah seperti kuih muih dan lain-lain lagi. Beliau menyediakan perkhidamatan Cash On Delivery (COD) melalui tempahan makanan yang di buat oleh pelanggan-pelanggan beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Memulakan perniagaan dengan modal yang kecil RM100 dan pendapatan bulanan beliau hanyalah sekiar RM100-RM200 sebulan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas mengikuti beberapa kursus dan program yang dia anjurkan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, kini beliau mula menjual produk makananya menggunakan media sosial seperti facebook dan aplikasi Whatsapp. Kini beliau beliau tidak hanya tertumpu di kawasan tempat beliau berniaga sahaja, beliau suda mula melakukan perkhidmatan penghantaran makanan melalui Cash On Delivery (COD). Pendapatan beliau juga makin bertambah sehingga mencecah RM300 - RM400 sebulan.

Kisah Kejayaan Usahawan 

Latar belakang

Cik Mariati merupakan seorang ahli belia Kinabatangan. Belia aktif menjalankan aktiviti dengan belia kampung batu putih dan seorang usahawan kampung yang menjalankan aktiviti penjualan produk kecantikan dan simkad 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM150 – RM2500 sahaja sebulan. Jumlah produk/ dan tempahan pelanggan bulanan adalah bergantung kepada permintaan

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Beliau telah mengikuti beberapa sesi taklimat keusahawan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih  dan kini beliau mula menjual produknya secara online menggunakan facebook dan whatsapp & Instagram. Terbaharu beliau kini memasarkan produk beliau di pi1m kg batu putih dan mendapat sambutan dari penduduk setempat.

Bagaimana PI1M membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

       -       Mempelajari cara membuat pemasaran online melalui Applikasi Dashbaord

-       Mempelajari Ms. Office bagi memudahkan pengiraan stok produk, pengiraan untung/ rugi

-       Mempelajari cara mengambil order melalui Aplikasi Dashboard ( My Shop) dan whatapps

-       PI1M membantu mempromosikan produk

-       Memberi kelas tambahan

-       Belajar Menggunakan Applikasi Dashboard

 

Gambar

a1 a3 a4

USAHAWAN KECIL KRAFTANGAN

Nama : Hamidah Julia Tahir
Umur : 41 tahun
Ahli : 2013

 

Latar belakang

Puan Hamidah Julia Tahir merupkan seorang suri rumah sepenuh masa yang bergelar usahawan kraftangan berasaskan manik secara kecil-kecilan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Memulakan perniagaan dengan modal yang kecil RM100 dan pendapatan bulanan beliau hanyalah sekiar RM100-RM150 sebulan bergantung kepada permintaan komuniti setempat.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas mengikuti beberapa kursus yang dia anjurkan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, kini beliau mula menjual produknya menggunakan media sosial seperti facebook dan aplikasi Whatsapp. Kini beliau menerima banyak tempahan tidak hanya komuniti setempat tetapi juga dari kawasan lain. Kini beliau mahir dalam pemasaran produk secara atas talian dan pendapatan beliau mula bertambah dan mencecah lebih kurang RM500 sebulan.

Kisah Kejayaan Usahawan 

Latar belakang

Pn Kasnon  merupakan seorang surirumah sepenuh masa.  Belia aktif menjalankan aktiviti dengan belia kampung batu putih dan seorang usahawan kampung yang menjalankan aktiviti penjualan barangan secara online. 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM200 – RM250 sahaja sebulan. Jumlah produk/ dan tempahan pelanggan bulanan adalah bergantung kepada permintaan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Beliau telah mengikuti beberapa sesi taklimat keusahawan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih dan kini beliau mula menjual produknya secara online menggunakan facebook dan whatsapp & Instagram. Terbaharu beliau kini memasarkan produk beliau di pi1m kg batu putih dan mendapat sambutan dari penduduk setempat.Selain itu beliau kini tidak lagi mendapatkan barangan dari pihak lain kini beliau sudah pandai mendapatkan stok barangan jualan beliau secara online dan belian pukal @ borong secara terus dari pengilang.

 

Bagaimana PI1M membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

       -       Mempelajari cara membuat pemasaran online melalui Applikasi Dashbaord

-       Mempelajari Ms. Office bagi memudahkan pengiraan stok produk, pengiraan untung/ rugi

-       Mempelajari cara mengambil order melalui Aplikasi Dashboard ( My Shop) dan whatapps

 

Gambar

 f4 k1 k2