Nama : Haidah Binti Noor
Umur : 35 tahun
Ahli : 2017

Latar belakang

Pn Haidah merupakan petugas yang bekerja di Muzium Agop Batu Tulug. Beliau Menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan dengan mengambil tempahan kraf tangan yang berasaskan manik yangbercirikan negeri sabah. Memandangkan tempat beliau bertugas sering di kunjungi oleh pelancong asing ini sedit sebanyak dapat menambahkan pendapatan beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

pendapatan beliau hanya sekitar RM 100- 200 sahaja sebulan. Jumlah pendaptan beliau bergantung kepada tempahan daripada pealncong asing yang datang ke Batu Tulug.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas menyertai pelbagai kelas dan prgram yang dijalankan di Pusat Internet Kg batu putih, kini pendapatan beliau boleh mencecah rm300-rm500 pada hujung tahun kerana ramai pelancong yang datang. dengan ilmu yang diperolehi semasa mengikuti kursus anjuran PI kini kraftangan beliau tidak hanya tertumpu di batu tulug, kini beliau sudah pandai membuat ilkan melalui internet. Selainitu beliau turut membuat iklan melalui applikasi whatappss dan applikasi dashboard komuniti dan melakukan pengahantaran melalui cash on delivery.

DSCN3153 DSCN2578 DSCN3199 

                                 1 3

USAHAWAN KECIL KRAFTANGAN

Nama : Safarina Binti Rasit
Umur : 21 tahun
Ahli : 2015

Latar belakang

Merupakan Belia kg batu putih. selepas menamatkan pelajaran peringkat SPM, beliau hanya duduk di kampung kerana tidak dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. oleh itu beliau telah mengikuti kursus pembuatan kraf tangandaripada KEMAS. dengan kemahiranyang dimiliki oleh beliau, beliau mula membuat dan menerima tempahan daripada komuniti setempat dalam menambah pendapatan keluarga beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Memulakan perniagaan dengan modal yang kecil RM100 dan pendapatan bulanan beliau hanyalah sekiar RM100-RM150 sebulan bergantung kepada permintaan komuniti setempat.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti beberapa kursus yang dia anjurkan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, kini beliau mula menjual produknya menggunakan media sosial seperti facebook dan aplikasi Whatsapp. Kini beliau menerima banyak tempahan tidak hanya komuniti setempat tetapi juga dari kawasan lain. Kini beliau mahir dalam pemasaran produk secara atas talian dan pendapatan beliau mula bertambah dan mencecah lebih kurang RM500 sebulan.

 

DSCN2295 DSCN1717 DSCN1194 

                               p1030452 DSCN6517

BELAJAR MICROSOFT OFFICE

Nama : NORASHIKIN BINTI AMIRUDDIN
Umur : 19 tahun
Ahli : 2017

 

Latar belakang

Cik Norashikin binti Amiruddin merupakan lepasan STPM dan sedang menuggu keputusan untuk menyambung untuk meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sebelum menjadi Ahli pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih dan mengikuti mana-mana kursus ataupun program di Pusat Internet, belaiu amat sukar untuk melakukan kerja-kerja kursus atau pun kerja sekolah yang melibatkan penggunaan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Setelah kewujudan Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, beliau mengikuti bengkel dan latihan seperti kelas Basic Microsoft Office dan pengetahuan ICT beliau semakin baik dan beliau telah mula tahu menggunakan komputer, melayari internet dan mencari bahan-bahan pembelajaran di sekolah melalui internet.

Latar belakang

En Arifin merupakan belia kg batu putih. selepas menamatkan pelajaran SPM, beliau hanya menjalankan kerja-kerja kampung. Beliau membantu kelurga beliau mengusahakan kebun sawit keluarga.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penglibatan Pi1M, beliau kurang mahir tentang ICT dan kurang memahami fungsi-fungsi perkakasan komputer. Ini menyebabkan beliau menghadapi masalah dalam menjalankan aktiviti harian seperti membuat transaksi untuk memindahkan duit ke dalam akaun bank secara online.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

setelah kewujudan PI kg Batu Putih beliau telah mengikuti beberapa bengkel dan latihan seperti kelas basic Microsoft office, kelas INTEL danyang terbaharu applikasi Dashboard Komuniti. sejak mengikuti beberapa aktiviti yang di anjurkan oleh PI, kini beliau semakin mahir dalam penggunaan komputer di samping itu beliau kini tahu melakukan transaksi secara atas talian.

Bagaimana PI membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

-       Mempelajari cara mecipta emel.

-       Mempelajari fungsi perkakasan komputer seperti menggunakan keyboard dan mouse

-       Mempelajari cara menaip menggunakan Notepad sebagai asas latihan

-       Mempelajari desktop publishing seperti mic.office word, excel & powerpoin

  DSCN1508 DSCN1509 DSCN1516

USAHAWAN KECIL MAKANAN BASAH DAN KUIH MUIH

Nama : DARMAWATI KIFLE
Umur : 32 tahun
Ahli : 2012

 

Latar belakang

Puan Darmawati binti Kifle merupkan seorang suri rumah sepenuh masa yang bergelar usahawan makanan basah seperti kuih muih dan lain-lain lagi. Beliau menyediakan perkhidamatan Cash On Delivery (COD) melalui tempahan makanan yang di buat oleh pelanggan-pelanggan beliau.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Memulakan perniagaan dengan modal yang kecil RM100 dan pendapatan bulanan beliau hanyalah sekiar RM100-RM200 sebulan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas mengikuti beberapa kursus dan program yang dia anjurkan oleh Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih, kini beliau mula menjual produk makananya menggunakan media sosial seperti facebook dan aplikasi Whatsapp. Kini beliau beliau tidak hanya tertumpu di kawasan tempat beliau berniaga sahaja, beliau suda mula melakukan perkhidmatan penghantaran makanan melalui Cash On Delivery (COD). Pendapatan beliau juga makin bertambah sehingga mencecah RM300 - RM400 sebulan.