PUSAT INTERNET 1MALAYSIA KAMPUNG BATU PUTIH pada awalnya beroperasi pada tahun 2009 sehingga ke hari ini dan kini genap 7 tahun pusat internet 1Malaysia (PI1M) ini beroperasi dan diletakkan di bawah Fasa 1 Extension selepas Fasa Perintis. Pada ketika itu Pusat Internet 1Malaysia ini beroperasi di Kg Paris 1 Kinabatangan dan ia dikenali sebagai Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) pada ketika itu. Pada tahun 2012 Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) telah di ubah menjadi Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) dan nama baru itu digunakan sehingga ke hari ini.

Pada tahun 2014 penstrukturan semula kedudukan Pusat Internet 1Malaysia telah dibuat memandangkan sebelum ini Pusat Internet 1Malaysia Kg Paris 1 pada ketika itu cuma menumpang bangunan pejabat mukim Kg Paris 1. Akhirnya lokasi baru yang bersesuaian telah di pilih iaitu di Kg Batu Putih dan hanya bersebelahan dengan Kg Paris 1. Selama setahun lebih kerja-kerja membina bangunan baru Pusat Internet 1Malaysia ketika itu dijalankan dan akhirnya siap sepenuhnya dan mula beropersai selepas selesai sesi UAT bersama SKMM dan TM pada 10 Ogos 2015 dan telah bertemu pada komuniti sehari selepas tarikh UAT.

Perbezaan Pusat Internet 1Malaysia yang dahulu kepada Pusat Internet 1Malaysia Kg Batu Putih pada ketika ini adalah ruang bangunan yang besar dan selesa untuk petugas dan pengunjung, fasiliti-fasiliti juga telah banyak penambahbaikan yang dilakukan, 10 buah komputer telah diletakkan di dalam bilik latihan untuk tujuan pembelaran ICT manakala 10 lagi di ruang pengunjung.

 

GAMBAR LAMA BANGUNAN PUSAT INTERNET 1MALAYSIA 2009-2014

       

Bangunan Lama (PI1M)                                     Ruangan pengunjung                                 Bilik latihan

 

 

GAMBAR BANGUNAN BARU PUSAT INTERNET 1MALAYSIA 2015-2016

      

       Ruang bilik latihan yang luas             Latihan ICT sedang dijalankan                    Ruang pengunjung

 

      

             Ruang pengunjung                          Ruang pengunjung                                Ruang pengunjung